Concerten

Concerten

Agenda

Woensdagavond
18 mei 2022 – aanvang 20.15 uur

Elias
van Felix Mendelssohn

TivoliVredenburg

Zaterdag 10 september 2022 – aanvang 13.00 uur

Martinus Cantate over de barmhartigheid van de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten. Zie verder op deze pagina voor informatie.

Zaterdag 10 december 2022

Programma en locatie worden nog bekend gemaakt.

Kaartverkoop voor Elias van Felix Mendelssohn

Voor het concert Elias van Felix Mendelssohn kunt u kaarten bestellen bij een van de koorleden (u betaalt geen administratiekosten) of rechtstreeks bij TivoliVredenburg.

Zangers gezocht

Lijkt het je leuk om ook te zingen bij Toonkunstkoor Utrecht? En ben je tussen de 18 en 65 jaar? Dan ben je van harte welkom om een repetitie mee te maken, bij voorkeur met onze open repetitie elke eerste maandag van de maand. Daarna kun je besluiten of je lid wilt worden.

Klik hier voor meer informatie.

Elias, Felix Mendelssohn

In 1829 dirigeerde Felix Mendelssohn de Matthäuspassion van Bach voor een enthousiast publiek. Het werd het begin van een Bach-renaissance. Geïnspireerd door Bach, en met name de Matthäuspassion, componeerde Mendelssohn zelf de oratoria Paulus en Elias. Elias ging in 1846 in het Engelse Birmingham in première.

Het Bijbelverhaal over de profeet Elia bood de componist talrijke mogelijkheden tot dramatiek. Bijbelse gebeurtenissen rond droogte, vuur, regen en directe manifestaties van het opperwezen werden door Mendelssohn in pakkende muzikale vormen omgezet. Hij hechtte grote waarde aan de dramatische voortgang en maakte geen gebruik van een verteller. Alle gebeurtenissen komen tot ons vanuit de activiteiten van de deelnemers.

De wereldpremière op het Birmingham Festival was een groot succes. The Times schreef in 1846: “Nooit eerder beleefde een kunstenaar zo’n grote triomf – en nooit eerder werd een kunstwerk zo snel en zo volkomen begrepen”.

De muziek komt overeen met het grillige en opvliegende karakter van de profeet Elia: soms opzwepend en woedend, maar ook ‘als door engelenvleugels gedragen’, kalm en berustend. Critici spraken van ‘het grootste oratorium van de negentiende eeuw.

De uitvoering is door het Promenade Orkest en Toonkunstkoor Utrecht, onder leiding van Jos Vermunt. De informatie over de 8(!) solisten volgt nog. De kaartverkoop is nog niet gestart.

Martinus Cantate over de barmhartigheid van de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten

Als onderdeel van de viering Utrecht 900 jaar stadsrechten worden zaterdag 10 september twee werken met orgel en koor van Utrechtse componisten uitgevoerd.
De Martinus Cantate van Wouter van Belle, waarin de barmhartigheid van de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten centraal staat. De première werd uitgevoerd door Toonkunstkoor Utrecht in de geboorteplaats van Sint Maarten, Szombathely in Hongarije. Op 10 november 2018 is de Martinus Cantate als onderdeel van de viering van Sint Maarten in de Domkerk uitgevoerd. Daarvan een compilatie door RTV Utrecht uitgezonden: https://youtu.be/WZi6xBK142g. Het is gecomponeerd door de Utrechtse componist Wouter van Belle die ook organist is van de Utrechtse Sint Catharinakathedraal.
Het Te Deum van Hendrik Andriessen is een hymne en een van zijn belangrijkste werken uit de bezettingsjaren. Hendrik Andriessen was vanaf 1934 organist van de Utrechtse Sint Catharinakathedraal en vanaf 1937 directeur van het Conservatorium.

Datum: zaterdag 10 september 2022
Locatie: Nicolaikerk, Utrecht
Aanvang: 13.00 uur
Toegang is gratis

Programma (ca. 1 uur): twee Utrechtse componisten:
– Hendrik Andriessen – Te Deum (voor orgel en groot koor)
– Wouter van Belle – Martinus Cantate (voor orgel, groot koor en baritonsolo)
– Enkele orgelwerken

Uitvoerenden:
– Toonkunstkoor Utrecht o.l.v. Jos Vermunt
– Ko Zwanenburg – Organist Nicolaikerk
– Wouter van Belle – Componist en organist Catharinakerk
– Bariton – Bert van de Wetering

Martinus Cantate

Compositieopdracht
Wouter van Belle heeft voor Toonkunstkoor Utrecht de Martinus Cantate gecomponeerd. Een werk voor orgel, bariton en groot gemengd koor. In de cantate wordt het verhaal van de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten verteld waarin zijn barmhartigheid centraal staat. De compositieopdracht is een cadeau ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum als repetitor van Toonkunstkoor Utrecht. De tekst is van Sytze de Vries: een gedicht in het Nederlands, afgewisseld met bijpassende bijbelteksten in het Latijn. In vijf filmpjes wordt het ontstaan van de compositie toegelicht:  compositie van de Martinus Cantate.

Lees ook deze beschouwing van ons koorlid Tom Hart

Eerdere concerten

Kom je een keer meezingen?

Kom je een keer meezingen?