Concerten

Concerten

Agenda

Zaterdag 15 april 2023 – Antonín Dvořák

Aanvang: 20:15 uur
Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht
Kaartverkoop: via de website van TivoliVredenburg

Programma:
Antonín Dvořák – Requiem

Uitvoerenden:
Toonkunstkoor Utrecht o.l.v. Jos Vermunt
Het Promenade Orkest
Jeannette van Schaik, sopraan
Florieke Beelen, alt
Eric Reddet, tenor
Martijn Sanders, bas

Het Requiem van Antonín Dvořák was vanaf de première in Birmingham, 1891, een groot succes, maar wordt maar zelden uitgevoerd. Dvořák koos voor een in alle opzichten grootse opzet: een enorme bezetting en een avondvullende duur van ruim anderhalf uur.

Het werd een meeslepende compositie waarin intense mystiek en berustende, troostende schoonheid worden afgewisseld met krachtige koorklanken, memorabele solo’s voor zang en orkestrale pracht. Dit wordt versterkt door de opeenvolgende halve tonen, een steeds terugkerend motief.

Er spreekt in dit Requiem in bes mineur een onvoorwaardelijk vertrouwen in God. Dvořák liet zich op het hoogtepunt van zijn roem nogal laconiek uit over de dood. ‘Een oprecht mens behoeft geen angst voor de dood te hebben’, zei hij. ‘Omdat het hier op aarde zo mooi is, kunnen we van al het goede moeilijk afstand nemen. Maar de dood hoort bij het leven het is een van de natuurwetten en daar hebben wij nietige wezens ons maar bij neer te leggen’.

2023-04-15-affiche-dvorak-requiem

Zangers gezocht

Lijkt het je leuk om ook te zingen bij Toonkunstkoor Utrecht? En ben je tussen de 18 en 65 jaar? Dan ben je van harte welkom om een repetitie mee te maken, bij voorkeur met onze open repetitie elke eerste maandag van de maand. Daarna kun je besluiten of je lid wilt worden.

Klik hier voor meer informatie.

Martinus Cantate

Compositieopdracht
Wouter van Belle heeft voor Toonkunstkoor Utrecht de Martinus Cantate gecomponeerd. Een werk voor orgel, bariton en groot gemengd koor. In de cantate wordt het verhaal van de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten verteld waarin zijn barmhartigheid centraal staat. De compositieopdracht is een cadeau ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum als repetitor van Toonkunstkoor Utrecht. De tekst is van Sytze de Vries: een gedicht in het Nederlands, afgewisseld met bijpassende bijbelteksten in het Latijn. In vijf filmpjes wordt het ontstaan van de compositie toegelicht:  compositie van de Martinus Cantate.

Lees ook deze beschouwing van ons koorlid Tom Hart

Eerdere concerten

Kom je een keer meezingen?

Kom je een keer meezingen?