Concerten

Concerten

Agenda

Zaterdag 10 december 2022 –
John Rutter & Benjamin Britten

Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Janskerk, Utrecht
De kaartverkoop is gestart. Kaartprijs: € 22,50 / € 12,50

Klik hier om kaarten te bestellen.

Programma:
John Rutter – Gloria
Benjamin Britten – A Ceremony of Carols

Uitvoerenden:
Toonkunstkoor Utrecht o.l.v. Jos Vermunt
Aimeé van Delden, harpiste
Wouter van Belle, organist
Sara Corbey, sopraan
Joana Guiné, mezzosopraan
Blazers en percussie

Over Benjamin Britten – A Ceremony of Carols

Benjamin Britten componeerde ‘A Ceremony of Carols’ toen hij in 1942 in drie maanden per schip terugreisde van de Verenigde Staten naar Engeland.
Hij was van plan onderweg verder te werken aan twee partituren, een hymne en een werk voor klarinet. Die werden bij het aan boord gaan door een overijverige douaneambtenaar in beslag genomen in de veronderstelling dat zich tussen de noten een ‘geheime code’ kon bevinden.
De passagiers mochten in het Canadese Halifax even van boord. Britten ging het stadje in en vond in een antiquariaat een boek met middeleeuwse gedichten. Dat bracht hem de inspiratie om ‘A Ceremony of Carols’ te componeren. Het werk is gezet voor driestemmig jongenskoor en harp. Later is het door Julius Harrisons bewerkt voor harp en een gemengd koor.

Het werk is gezet voor driestemmig jongenskoor en harp. Later is het door Julius Harrisons bewerkt voor harp en een gemengd koor.
De oude gedichten zijn geschreven in Middelengels. Over de uitspraak heeft Britten gezegd: ‘Zing het zoals je wilt; er is geen authentieke uitspraak voor de verzen; het zou beter zijn voor het huidige publiek om de teksten te begrijpen; als het hele koor maar hetzelfde doet.’
Alvast een impressie? Luister dan deze twee delen op Spotify

Over John Rutter – Gloria

Gloria is een van Rutters meest ambitieuze concertwerken. Het werd in 1974 geschreven in opdracht van The Voices of Mel Olson, een koor uit de VS. Rutter gaf het dezelfde opbouw als een symfonie, met drie delen – allegro vivace (snel, levendig), andante (langzaam, rustig gaand) en vivace e ritmico (snel, levendig). Het is, volgens Rutter ‘verheven, toegewijd en jubelend’. Hij baseerde zijn zetting op een van de vele Gregoriaanse gezangen die deze tekst gebruikten. De begeleiding is voor koperensemble met pauken, percussie en orgel.

Zaterdag 15 april 2023 – Antonín Dvořák

Aanvang: 20:15 uur
Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht
Kaartverkoop: via de website van TivoliVredenburg; nog niet gestart

Programma:
Antonín Dvořák – Requiem

Uitvoerenden:
Toonkunstkoor Utrecht o.l.v. Jos Vermunt
Het Promenade Orkest
Diverse solisten (worden later bekend gemaakt)

poster-concert-december-2022

Zangers gezocht

Lijkt het je leuk om ook te zingen bij Toonkunstkoor Utrecht? En ben je tussen de 18 en 65 jaar? Dan ben je van harte welkom om een repetitie mee te maken, bij voorkeur met onze open repetitie elke eerste maandag van de maand. Daarna kun je besluiten of je lid wilt worden.

Klik hier voor meer informatie.

Martinus Cantate

Compositieopdracht
Wouter van Belle heeft voor Toonkunstkoor Utrecht de Martinus Cantate gecomponeerd. Een werk voor orgel, bariton en groot gemengd koor. In de cantate wordt het verhaal van de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten verteld waarin zijn barmhartigheid centraal staat. De compositieopdracht is een cadeau ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum als repetitor van Toonkunstkoor Utrecht. De tekst is van Sytze de Vries: een gedicht in het Nederlands, afgewisseld met bijpassende bijbelteksten in het Latijn. In vijf filmpjes wordt het ontstaan van de compositie toegelicht:  compositie van de Martinus Cantate.

Lees ook deze beschouwing van ons koorlid Tom Hart

Eerdere concerten

Kom je een keer meezingen?

Kom je een keer meezingen?