Concerten

Concerten

Agenda

Galaconcert Queen Experience

Concert ter ere van het 75-jarige jubileum van Harmonie Orkest Vleuten.

Zaterdag 8 juni 2024
Aanvang: 20.15 uur
Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht

  • Symphony No. 1 “To Wonder and Excitement” – Dennis Hazenoot (wereldpremière!)
  • The Queen Symphony – Tolga Kashif

Uitvoerenden
Orkest: Harmonie Orkest Vleuten
Koor: Toonkunstkoor Utrecht
Dirigent: Arjan Gaasbeek

Kaartverkoop:
Via de website van TivoliVredenburg

Achtergrondinformatie bij dit concert:

The Queen Symphony van Tolga Kashif
 In 1974 zei Freddie Mercury dat hij wilde dat iedereen zijn eigen interpretatie aan de nummers van Queen zou geven. Dat is precies wat Tolga Kashif deed toen hij in 2002 The Queen Symphony componeerde. Het is geen medley van Queen-nummers; de oorspronkelijke opbouw van de nummers liet hij los. Hij haalde de kenmerkende melodieën, lijnen en akkoorden uit de muziek en componeerde op die basis een volledig nieuwe zesdelige symfonie.

Het werk ging in Londen in première in aanwezigheid van de gitarist en drummer van Queen, Brian May en Roger Taylor, en de moeder van Freddie Mercury.

Er zijn onder meer fragmenten te herkennen van Radio Ga Ga, The Show Must Go On, Love Of My Life, Bicycle Race, We Will Rock You, We Are The Champions en in de finale Who Wants To Live Forever. Het is niet simpelweg een kwestie van het lenen van de beste deuntjes en deze aan een orkest presenteren; integendeel, de muziek is uitgesproken symfonisch, bouwt voort op muzikale fragmenten en voegt gloednieuw materiaal toe. Soms is de muziek volstrekt onherkenbaar, maar soms ook onmiskenbaar flamboyant en trouw aan de originele melodieën.

Bekijk de première in de Royal Festival Hall in London in 2002 door het Royal Philharmonic Orchestra. https://youtu.be/8jELOBdsEmE?si=NGPLz7o9iC9eyLB6.

Symphony To Wonder And Excitement van Dennis Hazenoot
 De uitvoering op 8 juni is de wereldpremière van de eerste Symphony van Dennis Hazenoot.

Het is een combinatie van traditie en innovatie. De structuur is een traditionele opbouw van een symfonie. De manieren waarop thema’s en motieven worden ontwikkeld is een eerbetoon aan de grote meesters uit de klassieke en romantische periode. Het overkoepelende ‘toonplan’ van de symfonie is van C mineur tot C majeur, een knipoog naar grote symfonieën zoals de 5e van Beethoven, de 1e van Brahms en de 8e van Bruckner. De innovatie is terug te vinden in de muzikale inhoud zelf: de thema’s, motieven, harmonieën, ritmes en kleuren.
De titel is: verwondering en opwinding. Veel passages door het stuk roepen verwondering op (het magische, lyrische en serene) of opwinding (het ritmische, energieke en hoekige). De emoties in de twee belangrijkste muzikale bouwstenen zijn verbonden. Het korte en grillige motief aan het begin van het eerste deel vertegenwoordigt spanning. Verwondering is het hart van de symfonie. In het eerste deel wordt op het hoofdthema gezinspeeld, in het middendeel wordt het sterker en het staat uiteindelijk centraal in de climax van de finale. Naast de muzikale verbanden is de ondertitel ook bedoeld als verwijzing naar Harmonieorkest Vleuten dat haar 75 jubileum viert. Dit is een orkest vol energieke mensen die altijd op zoek zijn naar spannende nieuwe uitdagingen, en ze maken het tot hun missie om een gevoel van verwondering te creëren muziek.

Dennis Hazenoot (1988) is een Nederlands componist van zowel concertwerken als muziek voor films en documentaires. Hij studeerde aan het Conservatorium in Den Haag en Utrecht en werkte mee aan een master-programma van het Conservatorium van Amsterdam met studenten van de Nederlandse Filmacademie. De documentaire “Sidik and the Panthe” won een IDFA Award en was genomineerd voor een Gouden Kalf. Zijn muziek voor de film “Sacred Defense” werd genomineerd voor Student Academy Awards. De laatste tijd houdt hij zich voornamelijk bezig met het componeren van concertwerken.

Harmonieorkest Vleuten
Harmonieorkest Vleuten viert haar 75-jarig jubileum. Het orkest werd in 1949 opgericht. De eerste concerten werden in een lunchroom en omgebouwde garage gegeven. Voor de aanschaf van instrumenten verkochten ze in de jaren 50 oliebollen en stroopwafels en organiseerden een jaarlijkse bazaar. De vereniging bestaat uit 7 orkesten, met verschillende niveaus. Van basisschoolleerlingen die een paar maanden muziek maken tot een toporkest dat geregeld op concoursen prijzen wint. Het orkest heeft in Vleuten een belangrijke sociale functie.


Petite Messe Solenelle (Gioachino Rossini)

Zaterdagavond 16 november 2024
Locatie: Aloysiuskerk in Utrecht

Uitvoerenden
Toonkunstkoor Utrecht o.l.v. Jos Vermunt
Begeleiding: Wouter van Belle

Zangers gezocht

Lijkt het je leuk om ook te zingen bij Toonkunstkoor Utrecht? En ben je tussen de 18 en 65 jaar? Dan ben je van harte welkom om een repetitie mee te maken, bij voorkeur met onze open repetitie elke eerste maandag van de maand. Daarna kun je besluiten of je lid wilt worden.

Klik hier voor meer informatie.

Martinus Cantate

Compositieopdracht
Wouter van Belle heeft voor Toonkunstkoor Utrecht de Martinus Cantate gecomponeerd. Een werk voor orgel, bariton en groot gemengd koor. In de cantate wordt het verhaal van de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten verteld waarin zijn barmhartigheid centraal staat. De compositieopdracht is een cadeau ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum als repetitor van Toonkunstkoor Utrecht. De tekst is van Sytze de Vries: een gedicht in het Nederlands, afgewisseld met bijpassende bijbelteksten in het Latijn. In vijf filmpjes wordt het ontstaan van de compositie toegelicht:  compositie van de Martinus Cantate.

Lees ook deze beschouwing van ons koorlid Tom Hart

Eerdere concerten

Kom je een keer meezingen?

Kom je een keer meezingen?