Concerten

Concerten

Agenda

Johannes Brahms – Ein Deutsches Requiem

150 jaar na Nederlandse première in Utrecht door Toonkunstkoor Utrecht

Op 17 maart 1871 voerde Toonkunstkoor Utrecht de Nederlandse première uit van Ein deutsches Requiem in het toenmalige concertgebouw in Utrecht, het huidige conservatorium. En ook toen al bestond het repertoire van Toonkunstkoor Utrecht afwisselend uit nieuwe moderne muziek en oude klassieke muziek.  

Niet rouw en sterfte, maar troost, hoop en vrede
Ein deutsches Requiem is geen traditioneel requiem. Naar wens van Brahms kreeg zijn compositie de ondertitel Ein menschliches Requiem. Niet rouw en sterfte staan centraal, maar troost en hoop voor de levenden. Meer informatie over dit werk is te beluisteren in de Podcast Ein deutsches Requiem. 

Samen met jonge Utrechtse musici
We geven dit concert samen met jonge Utrechtse musici. Met het Utrechtsch Studenten Concert voerden we in 2017 Mahler 2 in het Amsterdamse Concertgebouw uit.  

Sopraan Elenora Hu (26) en bariton Sebastiaan Ammerslaan (30) studeerden beiden af aan het Utrechts conservatorium. Elenora was de grote ontdekking tijdens het Grachtenfestival Amsterdam 2019. Sebastiaan zingt onder meer bij de Nederlandse Opera en Meesters & Gezellen. 

Zaterdag 27 november 2021, aanvang 20.30 uur
Jacobikerk Utrecht
Toegang € 22,50, U-pas, jongeren tot 18 jaar en studenten € 12,50.

Sopraan: Elenora Hu
Bariton: Sebastiaan Ammerlaan
Orkest: USC – Utrechtsch Studenten Orkest
Dirigent: Jos Vermunt

Martinus Cantate

Compositieopdracht
Wouter van Belle heeft voor Toonkunstkoor Utrecht de Martinus Cantate gecomponeerd. Een werk voor orgel, bariton en groot gemengd koor. In de cantate wordt het verhaal van de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten verteld waarin zijn barmhartigheid centraal staat. De compositieopdracht is een cadeau ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum als repetitor van Toonkunstkoor Utrecht. De tekst is van Sytze de Vries: een gedicht in het Nederlands, afgewisseld met bijpassende bijbelteksten in het Latijn. In vijf filmpjes wordt het ontstaan van de compositie toegelicht:  compositie van de Martinus Cantate.

Lees ook deze beschouwing van ons koorlid Tom Hart

Eerdere concerten

Kom je een keer meezingen?

Kom je een keer meezingen?