Concerten

Concerten

Agenda

Woensdagavond
18 mei 2022

Elias
van Felix Mendelssohn

TivoliVredenburg

Dinsdagavond
13 december 2022

Weinachtsoratorium
van Johann Sebastian Bach

Tivoli Vredenburg

Zangers gezocht voor de concerten in 2022

Voor de concerten in 2022 zoeken we nog goede sopranen, tenoren en bassen. Op woensdagavond 18 mei 2022 zingen we Elias van Felix Mendelssohn en dinsdagavond 13 december 2022 het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Beide concerten zijn in TivoliVredenburg. Klik hier voor meer informatie.

Elias, Felix Mendelssohn

In 1829 dirigeerde Felix Mendelssohn de Matthäuspassion van Bach voor een enthousiast publiek. Het werd het begin van een Bach-renaissance. Geïnspireerd door Bach, en met name de Matthäuspassion, componeerde Mendelssohn zelf de oratoria Paulus en Elias. Elias ging in 1846 in het Engelse Birmingham in première.

Het Bijbelverhaal over de profeet Elia bood de componist talrijke mogelijkheden tot dramatiek. Bijbelse gebeurtenissen rond droogte, vuur, regen en directe manifestaties van het opperwezen werden door Mendelssohn in pakkende muzikale vormen omgezet. Hij hechtte grote waarde aan de dramatische voortgang en maakte geen gebruik van een verteller. Alle gebeurtenissen komen tot ons vanuit de activiteiten van de deelnemers.

De wereldpremière op het Birmingham Festival was een groot succes. The Times schreef in 1846: “Nooit eerder beleefde een kunstenaar zo’n grote triomf – en nooit eerder werd een kunstwerk zo snel en zo volkomen begrepen”.

De muziek komt overeen met het grillige en opvliegende karakter van de profeet Elia: soms opzwepend en woedend, maar ook ‘als door engelenvleugels gedragen’, kalm en berustend. Critici spraken van ‘het grootste oratorium van de negentiende eeuw.

De uitvoering is door het Promenade Orkest en Toonkunstkoor Utrecht, onder leiding van Jos Vermunt. De informatie over de 8(!) solisten volgt nog. De kaartverkoop is nog niet gestart.

Martinus Cantate

Compositieopdracht
Wouter van Belle heeft voor Toonkunstkoor Utrecht de Martinus Cantate gecomponeerd. Een werk voor orgel, bariton en groot gemengd koor. In de cantate wordt het verhaal van de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten verteld waarin zijn barmhartigheid centraal staat. De compositieopdracht is een cadeau ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum als repetitor van Toonkunstkoor Utrecht. De tekst is van Sytze de Vries: een gedicht in het Nederlands, afgewisseld met bijpassende bijbelteksten in het Latijn. In vijf filmpjes wordt het ontstaan van de compositie toegelicht:  compositie van de Martinus Cantate.

Lees ook deze beschouwing van ons koorlid Tom Hart

Eerdere concerten

Kom je een keer meezingen?

Kom je een keer meezingen?